Je polévka grunt?
Právě přišel čas představit moje dvě favoritky mezi táborovými polévkami. Vezmeme to však postupně. Dnes bude jedna a příště další. Tohle je pouze čistě subjektivní hodnocení, protože človíčci obecně polévky moc jíst nechtějí a opravdu nevím, která je jejich oblíbená (pokaždé je to jiné). Pro někoho je polévka základem oběda, jiný se bez ní obejde. Popravdě mi stačí dobrá polévka a nepotřebuji už druhé jídlo. Možná i ta aktuální zima způsobila, že na ně mám chuť a chci psát zrovna o nich.
Moje trocha polévkové teorie
U mě doma se nikdy dva chody nevařili, nepočítám-li sladké obědy jako palačinky, vdolky, koláče, ke kterým polévka vždy byla. Nepovažuji se tedy za polévkového guru. U nás doma se však polévky vaří jako hlavní chod, takže si dobrou polévku fakt dokážu užít. Na táboře je to jiné, tam jsem vždy musela jíst dvě jídla.
Naučila jsem se to a mám některé opravdu oblíbené kombinace. Od vaření polévek občas trochu upouštíme, protože človíčci je fakt jíst nechtějí a navíc ve 30°C na to opravdu nemáme mnohdy chuť ani my. Jsou však dny, kdy se rádi u dobré polévky ohřejeme.
Mezi mé táborové nejoblíbenější patří hrstková polévka a česnečka s CHrCHl-em (vysvětlím příště). Na tyhle se vždy moc těším. Těžko se určuje, která je u človíčků nejoblíbenější, ale já si myslím polévka nudličková, či písmenková nebo zvířátková. Prostě vývar s minimem zeleniny a hodně nudličkama či podobnými patvary.
Hrstková polévka
Nikdy jsem nechápala, proč se tato polévka jmenuje právě hrstková, ale mělo by v ní být od všeho hrstka. Takže si to přepočítejme na množství 50 lidí. Polévka je to poměrně levná, když se povede je i parádně hustá, takže zažene opravdu i ten největší hlad.
Suroviny:
- luštěniny a kroupy - čočka, fazole, kroupy - ideální trojkombinace v množství cca 0,5 kg od každého
- mrkev 2kg
- petržel 1 - 2 ks
- 1/2 většího celeru
- cibule 2-3 ks
- brambory 2kg
- sůl
- pepř
- dle preferencí bujón
- bobkový list
- nové koření
Personál:
- šikovný kráječ, míchač, topič a ochutnávač v jedné osobě
Postup:
Polévky chystáme vždy jako první a máme na to celé dopoledne, takže polévku zvládneme připravit v jednom človíčku, který je trochu zručnější na krájení a dochucování, protože polévky se v takovémto množství dochucují poměrně komplikovaně.
Základem je namočit si předchozí večer luštěniny s kroupami, klidně dohromady v jednom hrnci a dát jim dostatečné množství vody. Tato skutečnost nám usnadní vaření a luštěniny jsou pak lépe stravitelné. Výběr luštěnin je na vás, dá se použít červená čočka, bílé fazole a třeba malé kroupy nebo naopak se dá udělat klasika se zelenou čočkou, červenými fazolemi a velkými kroupami. Kombinace jsou nekonečné a luštěniny levné a u nás na táboře vždy ve špajzu.
Zeleninu nakrájejte na co nejmenší drobnokousky, hůř se pak vybírají z polévky a tím ji pak propasírujete do človíčků lépe. Protože vařená zelenina je hrozný peklo pro člověčí zažívání. Občas nevím co človíčci doma papají, ale polévky to asi nebudou. Někteří fajnšmekři jako já máme rádi uvařenou zeleninu v celku, kterou následně rozmačkáme po uvaření zpět do polévky (je to méně pracné).
Do kotle, hrnce, jiné nádoby dáme adekvátní množství vody (opravdu nevím jaké to je), u nás máme jako měrku vařečku, kterou potopíme do vody na polévku. Do vody na kamnech vhodíme luštěniny, nakrájenou zeleninu, oloupané 2-3 cibule (v celku), bobkový list (3-5listů), nové koření (pár kuliček). Pepř a trochu soli a vaříme, vaříme dlouho, dokud luštěniny nezměknou. Někdy je lepší dát vařit luštěniny dříve než zeleninu. Obzvlášť pokud je zapomenete večer namočit jako já.
Malé vychytávkové okénko:
Vychytávka na koření do polévky
Pokud nechcete, aby človíčci z polévky lovili bobkové listí, nové koření a další věci, které se do polévky přidávají jen pro chuť, je dobré zabalit je do gázy, kterou převážete a dáte na špagátek a vznikne vám tak větší "čajový pytlík", který vyvaříte v polévce a před podáváním vyndáte. Gáza je nezávadná a dá se po použití i s kořením lehce vyhodit. Také se dají použít uzavíratelná kovová sítka na čaj, která do čaje ponoříte a postup je stejný, jen si pak můžete vyvařené koření dovolit vyhodit na kompost a sítko omyjete.
Pokud vše dostatečně povaříte, polévka zhoustne sama od sebe. Nemusí se ani moc hlídat, jen sem tam zamíchat, aby se luštěniny, které se válí většinou líně na dně hrnce nepřipálili. Na dohuštění se do polévky může rozmačkat pár rozvařených brambor, nebo lze použít jíšku, ale to já nerada dělám, přijde mi to zbytečné. Dle chuti je potřeba do polévky přidat bujón v domácím provedení to nedělám, ale v tom velkém hrnci to někdy jinak nejde.
Tuhle polívku mám moc ráda ke sladkým obědům, jako jsou třeba vdolky, kdy mě polévka perfektně zasytí a já pak nesním půl pekáče vdolků a zbude tak víc na človíčky.
Máte rádi polévky? Která je vaše neoblíbenější, nebo kterou nemůžete vystát? Myslíte si, že systém polévka hlavní chod je správný? Všechny polévkové připomínky, dotazy pište do komentářů pod článek, na facebookové stránky nebo na můj e-mail.
Komentáře
Okomentovat