Jak na smaltovanou lžičku


Komu se v minulém článku zalíbila moje smaltovaná lžička, tak si ji může doma vyrobit sám. Všechno je jednou poprvé a já poprvé tvořím (snad jednoduchý) návod, jak na tento super vynález. Musím se vám však k něčemu přiznat, těchto lžiček jsem měla několik, ale tento speciální článek si vyžádal nový pokus, který dopadl (dle mého) nad očekávání dobře.

Jak jsem se zmínila v odstavci výše, tyto smaltované lžičky jsem měla asi tři, dnešního dne se dožila jenom jedna, protože já jsem naprosto beznadějný případ. Potřebovala bych lžičku implantovat do těla, abych ji neztratila a k ní bych přidala mobil, peněženku a klíče. Na táboře jsem je však neztratila, bylo to při mém stěhování (ony někde budou, ale bůhví kde).

Pojďme se do toho pustit! 

Pro začátek důležitá informace, takto ozdobená lžička se nesmí umývat v myčce na nádobí! Umývat doporučuji jemně v ruce, houbičkou a jarem, aby se smalt neoloupal.

Co budete potřebovat?

Vhodná lžička na smaltování má širší konec, na kterém bude prostor pro tvoření. Pokud doma máte jen sadu, kterou nechcete "rozebírat", není problém v domácích potřebách koupit jeden kus lžičky. Co se týče smaltovacích prášků, tak se dají koupit ve výtvarných potřebách, kde vám určitě paní prodavačka poradí. Malá tubička stojí kolem 50 Kč, ale vystačí k nasmaltování klidně i 50 lžiček. Párátka využijeme na tvoření ornamentů a punčochu pro lepší manipulaci s práškem.

Pro začátek je důležité otevřít tubičku se smaltem a natáhnout na ní na dvakrát přeloženou starou punčochu, kterou stáhneme gumičkou. Když punčochu přeložíme na dvakrát má ideální hustotu, přes kterou se prášek velmi jemně, ale stále dostatečně sype. Vždy je vhodné začínat světlejším práškem, který bude následně "prosvítat" jako nápis, ornament či jiné umělecké dílo. Pokud bychom nejdříve nanesli tmavou vrstvu může se stát, že tmavší barva bude po "zapečení" prosvítat světlou barvou (svrchní krycí vrstva). Nad archem papíru jemně nasypeme první vrstvu světlejšího prášku, vrstva by měla být souvislá. Hlavně nekýchat! Prášek je velice jemný a mohli byste ho rozprášit po celé místnosti.

Jakmile si budete jistí, že vaše první vrstva je dostatečná, nad zapálenou svíčkou prášek zapečte. Než však začnete zapékat, ze spodní strany si lžičku otřete, aby se Vám nestalo, že na ní bude trocha smaltovacího prachu, který by se vám zapekl. To by případně ničemu nevadilo, jen to není tak "dokonalé". POZOR zapečený smalt už dolů jen tak nedostanete. Prášek však jde lehce setřepat z oblečení, rukou atd. Povrch smaltu bude zapečený v tu chvíli, kdy se bude lesknout a bude tvořit jednolitý povrch. Když budete se zapečením spokojení, nechte lžičku vychladnout. Po vychladnutí můžete vzít druhý arch papíru a druhý prášek, kterým opět vytvoříte druhou souvislou vrstvu přes zapečený povrch. Kdybyste na nevychladnutý zapečený povrch začali hned sypat další prášek, okamžitě by se Vám zapekl (což nechceme). Teď nastane fáze nejkreativnější, ale také nejnáročnější...

Do čerstvě nasypané vrstvy můžeme začít párátkem tvořit jméno, nebo další ornamenty. Je jen na vás, jak si lžičku nazdobíte. Učelem je poznat ji v blátě za kuchyní a vrátit ji k ešusu a hrnečku, ke kterým patří. Pokud se vám výtvor nepovede, nesmutněte, jen sesypte prášek na papír, udělejte novou vrstvu a tvořte znovu a lépe. Dokud prášek není zapečený, dá se klidně stokrát znovu nasypat a tvořit. Až si budete 100% jisti, že váš výtvor je ten nejdokonalejší, otřete spodní stranu lžičky prstem, opatrně jej přeneste nad svíčku a zapékejte dokud se povrch nezcelí a nezačne se lesknout. Nakonec zbývá už jen vychladnout, ať si nespálí človíček packy a máme hotovo!


Proč jsem použila 2 archy papíru? Odpověď je jednoduchá. Jelikož jsem tvor spořivý, tak pokud od sebe oddělím jednotlivé barvy na papírech, mohu zpět po oddělání punčošky z tuby prášku, smalt nasypat zpět a mám tak minimální ztráty na životech, financích a také minimalizuji nepořádek. Papíry, punčoška i další věci mohu schovat na příště a smaltovat, jak o život. Nejen, že se smaltem dají zdobit lžičky, ale také se dají ve výtvarných potřebách koupit malé měděné plíšky, které se následně dají přidělat na řetízek a nosit jako šperk. Nebojte se výsledku, každá lžička je ve finále originál, který Vás chytí za srdce.

Človíčku, pokud jsi moc malý a chceš tvořit tento super bagr na baby guláš, tak prosím tě popros maminku nebo tatínka, ať ti se zapékáním pomůže.

Jak se vám tento můj první návod líbil? Je srozumitelný? Troufli byste si sami na výrobu? Prosím komentujte, pište mi e-maily nebo zprávy na facebooku, ráda poradím, ale ráda také napravím svoje chyby, nebo nedostatky. Pokud máte zájem a chuť smaltovat a nechtějí se Vám kupovat prášky můžeme se domluvit a dát si menší společnou smaltovací párty.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Diplom pro každého

Jak se tvoří program II.