Česnečka musí být
Moje druhá nejoblíbenější polévka vůbec, nejen na táboře je prostě česnečka. Je pravda, že doma mi ji maminka nikdy nevařila, takže možná právě proto je tak oblíbená. Když ji dostanu na talíři, je to pro mě prostě svátek. Hlavně musí být s Chr-Chl(em). S čím že to? Nebojte není to nic nechutného a vše vám vysvětlím.
Česnečková teorie
Naprosto obyčejná polévka, která obsahuje jen pár základních surovin a je mojí milovanou. Podle mě v mých chutích hlavně často roli jen fakt, že jsme tuto věc doma nejedli často (nebo vůbec) a tudíž je pro mě spojená s nějakým super zážitkem. Protože, kde jinde si dáte polévku s Chr-Chl(em) a strouhaným sýrem. Česnečka pro mě znamená tábor a nebo jiný svátek, při kterém se mi povede ji ochutnat. Jednou mi ji dokonce uvařila i máma, ale to bylo na snídani a myslela si, že ji budu potřebovat po prohýřené noci. Spletla se, ale byla dobrá.
Česnečku mě také naučil takto milovat náš vedoucí Evža. Když máte tu čest a Evža Vás pozve domů na oběd, tak s největší pravděpodobností dostanete výbornou česnečku a výborné bramboráky, které umí opravdu na jedničku. Pro slabší povahy je pak vhodné zajíst tuto kombinaci léky na žlučník.
Ne pro každého je takové množství česneku dobré. Já česnek miluji od dětství, takže žádné množství česneku není příliš velké. Jen pak nesmíte jít na rande (tohle slovo se mi fakt příčí), nebo jít do kina.
Co je to ten Chr-Chl?
Až někdy uslyšíte od človíčků po táboře, že měli polívku s "Chrchlem", nelekejte se! Tenhle pojem u nás zavedl náš česnekový gurmán Evža. Je to pouze zkratka slova "chrupavý chleba". Nebojte nikdo nad polívkou nekašle, nesmrká a nedělá další jiné bláznoviny.
Recept pro padesát strávníků
Suroviny
- 5 kg brambor
- 3 cibule
- česnek (množství nechám na Vás, protože ne každý česnek je stejný, ale bude to rozhodně víc než jedna palička)
- kmín, sůl, pepř, majoránka
- bujón
- starý chléb
- olej (sádlo)
- 0,5 kg strouhaný sýr (tak co třeba eidam třicítka)
Personál
- 1 kus vedoucího
Postup
Existuje několik možných variant, jak se do vaření pustit, ale základem je všechny brambory oloupat a nakrájet na malé kousky. Cibuli si nakrájíme na jemno, oloupeme česnek a na dně hrnce rozehřejeme trochu oleje (sádla). Na tomto tuku zpěníme cibuli a prolisujeme větší množství česneku, ten však restujeme jen krátce a poté zalijeme vše vodou. Následně stačí přidat všechny brambory a část koření (sůl, pepř, kmín) samozřejmě dle chuti i bujón. Všechno vaříme do změknutí brambor. Zatím, co se bude polévka vařit je na čase nakrájet starý chleba na kostičky, které opečeme na oleji do křupava a nastrouháme si na jemno sýr. Jakmile jsou brambory měkké, tak jako poslední do polévky přidáme rozemnutou majoránku a ochutnáme její česnekovost. Pokud se nám zdá málo česneková je dobré prolisovat ještě pár stroužků na závěr. Pamatujte však, že pokud polévku vaříte človíčkům, musíte všeho s mírou!
V tuhle chvíli máme vše hotovo a můžeme podávat. Česnečku vždy zasypáváme "Chrchlem" a strouhaným sýrem. Je totiž strašně super tahat z polévky ten roztopený sýr a mít ho až za ušima.
Polévková realita
Polévky spolu s některými pomazánkami jsou stále nejméně oblíbená jídla na táboře. Snažíme se tedy přijít věci na kloub a dávat človíčkům věci, které mají rádi, ale také budou pro jejich zdravý prospěšnější než každý den snídat rohlík s čoko pomazánkou nebo nejíst polévky vůbec.
Velká část našich polévek nepodléhá tak přísným receptům, protože vždy vaříme z toho co máme, nebo podle toho, co bude na druhé jídlo. Když máme uzené maso s bramborovou kaší, tak bude uzená polévka s kroupami a zeleninou. Pokud nás čeká kuře na paprice bude kuřecí vývar s nudličkami. Když nám dochází nápady tak děláme polévky zeleninové s různými obměnami.
Velmi ráda přivítám všechny rady a tipy na skvělé polévky, které človíčci jedí plnými lžícemi. Veškeré rady, typy, dotazy směřujte dolů pod článek do komentářů, na facebookové stránky, nebo na e-mail.
Komentáře
Okomentovat