Jak se tvoří program II.


V prvním díle jste se dozvěděli, jak dělím den, kdy máme jaké herní bloky a jak skládám jednotlivé dějové linky. Dnes to bude téma více do hloubky her a jednotlivých motivací. Vysvětlíme si, kde hledám inspirace na hry, jak je to s kupovanými podklady na celo-táborové hry a jak to vlastně ve finále dopadne. Program sice zvládne udělat každý, ale záleží na zkušenostech a píli každého, kdo se do toho pustí.

Motivace ke hrám

Motivace jsou hnacím motorem pro děti. Je to pravý důvod proč nosíme z lesa papírky a má to význam. Při správné motivaci i škrábání brambor je najednou nejlepší olympijskou disciplínou, záchranou akcí nebo dokonce bojem o poklad. Motivace je klíč k nadšení človíčků. Jen motivované a nadšené človíčky budou hry bavit. Někdy je větší práce vymyslet dobrou motivaci, než použít dobrou hru. Bez jakéhokoliv hlubšího významu je hra bezcenná. 
Pokud máte jako celo-táborovou hru například Jumanji, je jasné, že hry budou laděny směrem k jednotlivým událostem této hry. Například hodíte kostkou a vyvalí se na vás hromada opic, je potřeba je tedy zabavit, aby netropili po táboře alotria a popřípadě je zavřít do klece. Motivace jsou logické úkony, které byste v dané situaci měli udělat, ale trochu "zábavnou" či "záchranou" formou.

Příklad motivace a jednoduché hry:

Oslavy vítězství
Na velkých oslavách se stále něco musí pít, a taky že ano. Na této oslavě se toho vypilo už tolik, že jsou všechny zásoby pití jen ve sklepě v sudu. Proto musejí dobrou whisky vynosit ven ze sklepa co nejrychleji, aby se všichni mohli veselit. Bohužel stále má zavřené(zavázané) oči protože je ve sklepě tma. Hospodský se musí řídit pouze zvuky, které vydávají krysy, které mají hnízdo hned za sudem s whiskou, ale krysy můžou běhat po celém sklepě.
Co nejrychleji přenosit  co nejvíce vody v ešuse po překážkové dráze (můžeme hodnotit množství, nebo rychlost nanošen daného objemu)

Slepec absolvuje trasu ve složitém terénu s ešusem vody. Jde o to kdo je rychlejší a kdo donese více vody. Navádění možné skřeky…  

Samotné hry

Každý máme své oblíbené hry, které rádi hrajeme, ale také je potřeba zkoušet hry nové a vše tak trochu vyvíjet. Každoročně používáme stejné hry, které máme rádi a víme, že človíčky baví, ale naopak vyřazujeme ty, které nás už bavit přestaly a nebo je nemůžeme napasovat na naši motivaci. 
Hry čerpáme z různých zdrojů:

  • internet - např. www.hranostaj.cz
  • sáhneme do vlastní minulosti a vzpomeneme si na zapomenutou hru
  • školení a různé akce vedoucích, kde se novým hrám učí a nebo si na nich zkouší organizaci, bezpečnost apod. (Tyto hry se hrají ze všech nejlépe, protože je máme zažité sami na sobě a jsme schopni vyhodnotit jejich náročnost.)
  • ústní lidová slovesnost - jeden kamarád povídal o jedné super hře
  • táborový kamarádi z různých končin, kteří se rádi podělí o své hry a zkušenosti s nimi
U získaných her nás zajímá vždy primárně jejich náročnost pro věkovou skupinu lidí, náročnost na přípravu, zda je hra do terénu či nikoliv a zda je pro takto velký objem osob, které se na táboře nacházejí. V minulém článku jsem také uvedla jednotlivé herní bloky, ve kterých si "hrajeme" hry podle motivací. Není však pravidlem, že tento blok je vyplněný jen čistými hrami. Část her nahrazují i táborové práce, které při dobré motivaci slouží taktéž jako soutěže a hry. 
Pro mě je zásadním rozdělení her na hry běhací a myslící (klidové). Vždy musím mít v dopoledním bloku alespoň jednu hru běhací a v odpoledním to stejné. Zbytek her doplňuji hrami tzv. klidovými.

Človíčci jsou různí jeden by nejraději od rána do večera hrál vlajkovanou, druhý by si strašně rád kreslil, nebo stavěl domečky skřítkům. Je velmi důležité hry přizpůsobovat právě těmto požadavkům a dát každému šanci ukázat v čem je dobrý právě on.

Koupit či nekoupit

Toť otázka! Kupované celotáborové hry jsou dle mého názoru super, ale nikdy nesmíte spoléhat, že si koupíte hru a s tou v původním stavu odjedete na tábor. Každý tábor má svá specifika, možnosti a tím pádem je potřeba důkladně koupený program projít a poupravit dle vlastních potřeb. 

Výhody:
  • nové hry
  • sepsané motivace
  • vytvořené dokumenty ke hrám - lístečky, diplomy, apod.
  • snadné a rychlé řešení, když nezbývá mnoho času
  • nový pohled na program
Nevýhody:

  • vše se musí projít a napasovat na chod tábora
  • někdy je zde málo her, nebo se nám nelíbí 
  • příliš megalomanské motivace a kostýmy
  • ne vše je podle vašich představ
Hrozně ráda tyto "kupované celotáborové" hry používám na podzimní prázdniny, vyberu si z toho programu jen to nejlepší a ponechám motivace a vznikne z toho poměrně slušný program na 5 dní. V tuhle chvíli po kupovaném programu sahám velmi ráda.
Programy se dají koupit jak v knižní podobě (menší sešit) nebo on-line na internetu. Je jen na vás jaká cesta se vám bude ve finále zamlouvat nejvíce.

Propojení

Do připraveného dokumentu s pevně danými herními bloky a jednotlivými tématy a motivacemi dnů začnu vepisovat nejdříve dny, které v táboře netrávíme (pravidelná návštěva města, vlajkovaná apod.). Následně začnu psát motivace ke jednotlivým blokům a hledám nejvhodnější hry k tématu. Je naprosto logické, že když v motivaci máme, že musíme tajně propašovat rukojmí z Drákulova hradu, nemůžeme si hrát vlajkovanou, nebo si malovat.
Samotné propojení je vždy náročné. Já program řeším na přeskáčku od míst, kde jsem si na 100 % jistá, svým rozhodnutím a nebo máme jasnou představu, jak chceme, aby daná zápletka probíhala. Nakonec mi pak zůstávají dny, kdy nevím, jak přesně motivaci uchopit a jakou hru sem napasovat. 

Nápady se mi honí hlavou od března do června každý den. Letos je to však jiné, letos už mi představy hlavou lítají už od srpna, protože naše představy jsou na další rok poměrně jasné. Program nikdy nedělám sama, vždy jej konzultuji s pár lidmi a dám k nahlédnutí ostatním vedoucím. Pravidelně se nad děním na táboře scházíme a snažíme se vyřešit jednotlivé zásadní dějové uzly. 

Už se nemůžu dočkat, až začnu psát program na další rok. I když bych měla psát závěrečnou práci do školy. 
Nu což.
Ono to nějak dopadne.

Máte další tipy na hry? Jaká je vaše oblíbená táborová hra? Které hry nemáte rádi, nebo Vám prostě jen nejdou? Pište mi své zkušenosti do komentářů pod článek, na facebookové stránky, nebo do e-mailu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Diplom pro každého

Jak na smaltovanou lžičku