Táborová pomazánka pro lepší den


Vždy se najde prostor pro malé kuchařské okénko. Dnes to bude o něco snadnější, pokusím se Vám co nejlépe popsat přípravu mé nejoblíbenější táborové pomazánky, kterou máme všichni moc rádi a často si ji děláme i doma. Výborná pomazánka je totiž startem do celého dne, takže si na ní dáváme vždy záležet. Pomazánek máme mnohem více, tak budu postupně odtajňovat tajemství našich snídaní. Nebudu Vás dále napínat, dnes to bude právě rybičková favoritka.

Snídaně: "Uplavala!" 

Ve chvíli, kdy se na jídelníčku objeví u kolonky SNÍDANĚ nápis "Uplavala!", je vše jasné. Bude rybičkovka. Pro některé svátek, pro jiné jen ohrnutý nos s výrazem "Doufám, že bude i nějaký chleba jen s máslem!". Tato pomazánka má své skalní fanoušky i odpůrce. Jak už jsme se  na táboře všichni naučili, nikdy se nezavděčíte všem. Vždy jsme rybičkovou pomazánku človíčkům mazali na chleba, ale někdy máme sami chuť na rohlík, tak si ji dopřejeme i s klasickým rohlíkem. Což pro nejen pro mě, ale i další věčné dietářky znamená naprosté porušení všech pravidel a spráskání tří rohlíků rychlostí blesku.


Rybičková pomazánka pro 50 osob:

  • rybičky - je naprosto jedno, jestli budou v oleji nebo ve vlastní šťávě, vždy se tato přebytečná tekutina odlije množství rybiček je závislé na velikosti plechovky, ale na táboře jich spotřebujeme cca 10-12 plechovek (kvalita rybiček je důležitá)
  • margarín - na táboře se z másla dělají pomazánky špatně, navíc v takovém množství je máslo poměrně drahá záležitost. My používáme ramu, chutná nám a máme s ní dobré zkušenosti, na tuto pomazánku padne většinou 1,5 400g balení
  • 2-3 cibule - velmi na jemno nakrájené 
  • pomazánkové máslo 2-3 ks
  • sůl, pepř

Personál:

  • slívač, míchač, dochudovač a ochutnávač v jedné osobě
  • nejšikovnější kráječ cibule
  • 3 mazači - čím víc, tím líp


Postup:

Postup je jednoduchý. Pokud můžeme, tak si pomazánku připravujeme den dopředu (večer než jdeme spát), abychom ráno vše jen namazali a uvařili čaj. Zkrátí nám to ráno poměrně značně dobu přípravy snídaně. Nejdříve si slijeme všechny plechovky od vlastní šťávy nebo oleje, to si vezme na starosti slívač, míchač, dochucovač a ochutnávač v jedné osobě. Kráječ prozatím na jemno precizně krájí cibuli. Jakmile máme všechny ingredience připravené, tak je smícháme ve velké míse, osolíme a opepříme a můžeme ochutnávat. Někdy je třeba přidat máslo, pokud máme pocit, že je pomazánka jen samá rybička, nebo naopak vyštrachat zapomenutou konzervu, když je pomazánka samé "máslo". Pomazánku podáváme namazanou na chleba, popřípadě na rohlík. Jako navíc vždy dáváme človíčkům do mísy čerstvou zeleninu, aby si mohli vybrat, s čím si chlebík dají. Pro permanentní nejedlíky rybičkovky připravíme vždy pár kusů chleba s máslem. Ráno vše zapijeme teplým čajem a těšíme se na celodenní dobrodružství.

Alternativní rybičkovka

Jednoho dne, kdy tábor pomalu ale jistě končil, přišel předposlední den a na snídani měla být rybičková pomazánka, tak jsme byli nuceni improvizovat. Nebo spíše já jsem byla nucena improvizovat, byla jsem první rok vedoucí a příprava snídaně byla na mě. Začala jsem shromažďovat veškeré ingredience a přišla jsem na to, že mám pouze máslo (výše zmíněný "margarín"), jedno pomazánkové máslo a rybičky v tomatě. Cibule nebyla, rybičky byly pouze v tomatě. Pomodlila jsem se, jako správný ateista, ať to vyjde a šla do toho. Udělala jsem z výše zmíněných surovin rybičkovou pomazánku bez cibule a s tomatem a ejhle, bylo to k jídlu. Bylo to k jídlu dokonce tak moc, že ji jedli i zapřísáhlí nerybičkožrouti. Někteří na ni vzpomínají jako na nejlepší rybičkovou, kterou kdy jedli, některým dodnes stojí rozum stát, proč nebyla ve špajzu cibule. Tento pokus už jsem nikdy neopakovala, ale situaci jsme zachránili a poměrně spokojeně se najedli. Pro milovníky jídel BEZ cibule je tohle taky fajn varianta. Základem každé dobré rybičkové pomazánky však musí být kvalitní rybičky.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak na smaltovanou lžičku

Diplom pro každého

Pod pokličkou táborové kuchyně