Já bych si to dal bez té papriky...



Opět tu máme táborové kuchařské okénko, ve kterém vám dnes popíšu přípravu kuřete na paprice. Tohle jídlo má hromadu svých příznivců, ale i pár rýpalů, kteří nemají rádi "papriku" se vždy najde. Jak je vidět z úvodní fotky jsem opravdu velkým milovníkem tohoto jídla a vždy dojíždím zbytky s Jirkou, protože ten dojíždí úplně všechny zbytky, je totiž ve vývinu. Já podle všeho jedu jen trvalou objemovku.

Malá papriková příhoda

Psal se rok 2007 a my byli poslední rok na tábořišti v Hůrkách, kde nám vařila mamka naší Kačky. Človíčci se každé ráno srocovali u nástěnky, kde si mohli přečíst, co bude na jídlo. Jelikož jsme šprýmaři a rádi píšeme pokrmy zvláštními názvy, aby do poslední chvíle nebylo poznat, o co se jedná, tak předpokládám, že se děti dočetli, že bude něco jako "Tajemství šéfkuchařky" nebo dokonce "Pipi na lilkovitém plodu".
U nástěnky stál malý Dominik, čte si a přemítá, co by to tak mohlo být. Človíčci se rozprchli a Domča pořád stál na místě. Když šla kolem kuchařka a následoval tento dialog:
KUCHAŘKA: "Copak se stalo, že tu tak nešťastně stojíš?" 
DOMČA: podíval se na ni a hlásí: "Já bych moc rád věděl, co bude na oběd."
K: s úsměvem povídá: "Přeci kuře na paprice!"
D: veselým tónem  "Jeeeeee!" na chvilku se ale zarazí a říká: "Ale já bych si to dal bez té papriky, nemám ji totiž rád!"
K: "Dobře, nějak to zařídíme!"

Já jsem tehdy stála opodál a tento opravdu rozkošný rozhovor jsem sledovala, ale zdaleka to nebylo vše. 

Po snědení oběda si Domča hopká kolem kuchyně a kuchařka se ptá: "Tak co, byla tam ta paprika?" Domča hlásí: "Neee nebyla, bylo to moc dobrý!". Takže není paprika, jako paprika a důvod proč dětem neříkat co je na oběd je zřejmý! Udělají si hned špatný první dojem.

Potřeby: 

Většinou kuře na paprice je podáváno s kuřecím vývarem s nudličkami, nebo něčím podobným, protože při jednom vaříme kuřata, tvoříme vývar do omáčky a rovnou i polévky.











Omáčka
  • 5 - 6 ks celých kuřat
  • olej
  • 3-4 pytlíky sušené sladké papriky
  • sůl, pepř, cukr (dle chuti)
  • mouka na zahuštění
  • 2 l mléka (může být i smetana- té méně)
  • 10-15 ks cibule
Příloha
  • 10 ks knedlík kynutý koupený (fakt nemáme čas je vařit) nebo 4 - 4,5 kg těstovin

Personál

  • topič, míchač, ochutnávač v jedné osobě
  • 3-4 obírači (potřeba jen chvíli v kuchyni)

Postup

Pokusím se ten postup co nejvíce zjednodušit, abychom nestrávili mládí nad obíráním kuřete a omáčkou, která je prostě nejlepčejší.

  1. Vaříme omytá kuřata ve větším množství vody v kotli (hrnci) v celku. Topič stále přikládá a kontroluje kuřata v kotli. V kotli je spolu s kuřaty, sůl, pepř, bobkový list, nové koření, mrkvička, celer cibule a další věci do polévky.
  2. Uvařená kuřata vyndáme z vývaru - kuřata jsou uvařena, jakmile jde maso dobře od kosti a ve vývaru se rozpadají.
  3. Obereme v počtu alespoň 4 osob zchladlá kuřata - kosti vyhodíme, chrupavky a kůže dáme Barnymu a obrané maso nakrájíme na malé kousky.
  4. Mezitím míchač, topič ochutnávač nakrájí veškerou cibulku a zpění ji na oleji.
  5. Na cibulku vysypeme požadované množství sladké papriky a promícháme, musíme pracovat rychle, paprika by mohla zhořknout (Nevím, jestli je to pravda, ale maminka mi to vždycky říkala, takže co řekne maminka to je svatý!)
  6. Přilijeme do směsi cibulky a papriky vývar, a necháme probublat.
  7. Nasypeme maso, přilijeme mléko, zahustíme.
  8. Zahuštění - v ešusus si rozmícháme část mléka s moukou a za důkladného míchání přelijeme do omáčky a povaříme.
  9. Pokud je omáčka dostatečně hustá (někdy zahušťujeme postupně i na 2x - 3x, dokud se nám to nepovede) dosolíme, opepříme a popřípadě lehce přidáme cukr.
  10. V hrnci vedle buď uvaříme těstoviny, nebo v páře nad hrncem ohřejeme knedlíky.
  11. Voláme: "Oběěěěěěěěd!"
  12. Vydáváme dobrotu hned po nudličkové polévce.
  13. Obědváme a mlaskáme (pouze obrazně).
Doufám, že i takto zjednodušený postup bude stačit k přípravě tohoto super pokrmu, pokud by to však nestačilo, neváhejte se na mě obrátit prostřednictvím komentářů pod článkem, facebookových stránek, nebo pomocí e-mailu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak na smaltovanou lžičku

Diplom pro každého

Pod pokličkou táborové kuchyně