Vdolky pro 50 hladových krků
Plním svůj předvánoční slib a chci všem ukázat, že se v táborové kuchyni najde místo pro takové super dobroty jako jsou vdolky. Je to pracné jídlo, ale někdy prostě musíte pokořit nějakou výzvu. Přetvořit více než 7 kg těsta, které kyne, na vdolky a vykouzlit spokojený úsměv umazaný od marmelády a tvarohu je prostě super. Připravte si svaly, nervy, trpělivost a pár pomocníků, začínáme.
Vdolky u nás mají vždy na táboře místo, prostě to je taková táborová klasika, bez které to prostě není ono. Nemáme ani specifický den, kdy se vdolky dělají, jen na ně musí být trochu víc času a pomocníků. Když se však povedou, je to neskutečně super jídlo. Vdolky nejsou sice správným reprezentantem zdravého jídelníčku, ale i zapřísáhlé dietářky nikdy neodmítnou další. Někdo může namítat, že vdolky nejí, protože jsou sladké a sladkého se nenají, ale u nás se dělají "vdolky" ve vdolko-langošovém stylu, tzn. na vdolek si nasypeme, buď sýr, nebo ho namáznem marmeládu.
Co je vdolek?
Zjistila jsem, že hodně lidí si pod slovem vdolek vybaví úplně něco jiného, protože záleží na zvyklostech a kraji odkud člověk pochází. Pro nás jsou vdolky smažené kynuté těsto, ve kruhovém tvaru, které se po usmažení mažou, čím si jen pomyslíte. Prostě takový jako je na úvodní fotce článku.
Suroviny pro padesát človíčků
těsto (až 200 ks menších vdolků):
- 2,5 l mléka
- 8-10 vajec (dle velikosti)
- 150 g rozpuštěného másla (dá se nahradit i jiným tukem)
- 5 kg hladké mouky (některé recepty upřednostňují polohrubou)
- trocha soli (třeba zarovnaná lžíce)
- cukr (na vytvoření kvásku - 3-4 lžíce) - čím více dáte cukru, tím více bude těsto sladké a méně vhodné na langoše v původním receptu by to vycházelo na 400 g cukru
- 5 kostek droždí (nebo droždí sušené 10 pytlíčků)
- dostatek oleje na smažení
na ozdobení:
- marmeláda
- tvaroh rozmíchaný s cukrem
- šlehačka ve spreji
- ovoce
- strouhaný sýr
- česnek se solí
- kečup
Kuchtíčci pomocníčci
- topič - velmi důležitá osoba, aby byl tuk správně rozpálený a mohlo se v něm ideálně smažit, nic se nepřipalovalo, ale dostatečně propeklo
- 2 smažiči - my máme na táboře dvě veliké pánve, ve kterých vždy smaží a obrací jeden človíček, musí být zručný a rychlý - děti raději NE
- tvořič těsta a následný váleč a vykrajovač - zkušenější člověk, který má alespoň představu, jak má být těsto husté a nebojí se zamazat
- přenašeč a důlkovač (1-2 ks)
Postup
Tvořit kynuté těsto chce odvahu, když se však povede, je to boží. Před zahájením přípravy doporučuji mít hotovou polévku. Slovy hotovou myslím vše nakrájené v hrnci, který stojí na kamnech a může svobodně vařit bez dalšího našeho přičinění. K vdolkům vřele doporučuji čočkovou nebo bramborovou polévku.
Základem vdolků je dostatek prostoru na stole, dostatek táců na odkládání vytvořených vdolků, dostatek hrnců, do kterých dáváme usmažené vdolky, dostatek oleje na smažení a také dostatečně velikánská mísa, lavór nebo hrnec na zadělání těsta.
Tento postup je ryze můj výmysl a takto dělám kynuté těsto i doma, každý má své preference, pověry a zkušenosti s kynutým těstem. Jako první je příprava "kvásku" není to kvásek chlebový, nýbrž jde spíše o aktivované kvasnice s cukrem ve vlažném mléce. Všech 5 kostek droždí si dám do menší misky a přisypu k nim cukr a mícháním droždí s cukrem. Díky cukru se droždí rozpustí na kašičku. V další menší nádobě si zahřeji asi půl litru mléka, aby bylo vlažné (pozor ne horké!). Jakmile je mléko zahřáté dám do něj kašičku z kvasnic, nebo do kvasnic přidám mléko je to vlastně jedno. Tuto nádobu nechám stát bokem, kvasnice by měli začít růst. Říká se, že takovýto kvásek i těsto potřebují teplo na "kynutí" pokud máte ve stínu 30 stupňů, není co řešit, pokud však máte studený propršený den, přibližte trochu nádobu ke kamnům. Současně s přípravou kvásku může přenašeč vysypat veškerou mouku do mísy, přidat k ní sůl a promíchat, přidat vejce a zbytek surovin. Jakmile bude vidět, že náš kvásek je aktivní, tak jej do směsi s moukou přidáme jako poslední. Těsto musíme vařečkou vypracovat do hladka, aby se dalo válet a vykrajovat, ale pořád by mělo být takové trochu lepivé a měkké. Pokud je konzistence těsta trošku mimo naše přání, tak nastanou jen dvě varianty - těsto je moc suché nechce se spojit, nebo je moc řídké a teče. V prvním případě přidejte trochu mléka a másla a v případě druhém přisypte mouku. Mějte vždy při přípravě kynutého těsta nějaké suroviny navíc. Takto zpracované těsto zakryjeme utěrkou nebo něčím podobným a necháme na teple kynout. Nejlepší je říct všem dětem, které se pohybují u kuchyně, že když budou křičet, těsto nenakyne a na oběd bude suchý chleba, takové ticho je občas k nezaplacení.Ve chvíli kdy kyneme, nachystáme olej do pánví, přiložíme do kamen, pomoučníme si stůl, nachystáme váleček (umytá velká plechovka nebo pet lahev se dá taky použít), něco čím budeme vykrajovat vdolky (nejčastěji plastový hrnek) a nesmíme zapomenout na velké množství pomoučněných táců, na které budeme pokládat vykrojené vdolky na dokynutí. Jakmile se nám těsto zvětší, tak jej naposledy promícháme a dáme ještě na chvilku do "tepla".
Ve chvíli kdy je těsto připravené začínáme roztápět olej a pokaždé si ukrojíme kus těsta, vyválíme placku asi 1,5 - 2 cm vysokou, ze které vykrajujeme vdolky. Důlkovač vždy udělá do vdolku důlek prstem a položí vdolky na tác. Jakmile je tác plný putují tyto vdolky na chvilinku ještě "dokynout", ale při takovémto množství vdolků, které připravuje nám vdolky, které byly první na tácu, už znovu nakynuly, takže když je smažiči odebírají postupně, vše krásně dokyne. Vdolky smažíme vždy nejprve důlkem do oleje (dolů). Vdolek by měl po usmažení být krásně zlatý (až světle hnědý), pozor na přílišné rozpálení kamen vdolky by příliš rychle zezlátly a uprostřed zůstaly nedodělané.
- Příprava těsta a kynutí.
- Tvořič (vykrajovač) vykrojí z těsta vdolek.
- Důlkovač (přenašeč) naskládá vdolky na tác, udělá do nich důlek a postaví tác na sluníčko.
- Smažič obdrží tác ze sluníčka, který je už dokynutý od Důlkovače, který jim ho podá.
- Smažiči přemístí vdolky důlkem do oleje
- Smažiči usmaží vdolek z obou stran a vyndají ho do hrnce, kde se shromažďují usmažené vdolky.
- Vdolky putují na výdejní stůl.
- Vdolek je ozdoben, vyfocen, předán strávníkovi.
- Vdolek končí v pupíku strávníka.
Když Vás má někdo rád, je to to nejlepší co vás může potkat a moji milovaní vedoucí a instruktoři mi jednou ukázali, jak mě mají rádi. Mezi pár atypickými vdolky našli vdolkové srdíčko a ozdobili ho jen a jen pro mě. Udělali nesmírnou radost mě, ale i mému pupíku, protože láska prochází žaludkem.
Vdolky jsou sice pracné, vše časově klapnout, ale máme je moc rádi, takže chuť vítězí nad leností. Bez jakého jídla si nedokážete představit tábor? Děláte si někdy vdolky doma? S čím máte vdolky nejraději? Pište do komentářů pod článkem, komentujte na facebookových stránkách, nebo mi prostě jen napište e-mail.
Komentáře
Okomentovat