Ušoulej si sám!



Když přijde krize při tvorbě jídelníčku, tak člověk vždy vymýšlí jídla, která jsou málo pracná a dobrá. Co se týče našich šulánků, jsou pracné, ale také moc dobré a je to naše oblíbená táborová večeře. Pokud si je však ušouláte sami, vaše radost se znásobí a tato aktivita přiláká do kuchyně mnoho pomocníků.

Sladký příběh šulánků

Každý večer sedíme na poradě a vymýšlíme zábavné názvy pro pokrmy, aby človíčci na první pohled nepoznali, co budou mít na jídlo a museli se trochu pídit a ptát. Když nám jednou na poradě došli nápady a další den na večeři měli být šulánky s povidly a mákem, tak jsme opravdu nevěděli, co napsat. Někteří z velkých, kteří měli službu, už začali remcat, protože ví jaká je to práce ušoulat pro ten padesátihlavý regiment šulánky. V tu chvíli se zrodil nápad: "Večeře: Ušoulej si sám!"
V odpoledních hodinách nastal trošku jiný program a to savování triček, dodělávání restů a vůbec prostor pro pomáhání v kuchyni. Pár chytrých hlav se usneslo, že z nápisu ušoulej si sám uděláme skutečnost. Parta človíčků, kteří měli vše hotové, splněné a připravené se začala trochu "plandat" po táboře v tu chvíli dostala za úkol vymydlit packy a nástup do kuchyně. Tito malý pomocníci, byli nadšení tím, že je do kuchyně vpustíme a dovolíme jim hrát si s bramborovým těstem. Postupně se zde skupinka prcků nabalovala a nabalovala a ve finále se nás sešlo kolem 12 lidí u jednoho stolu, kde se šoulalo, klábosilo, vtipkovalo a vůbec zde byl všudypřítomný smích, radost a šulánky. Tyto situace, které vznikají spontánně, jsou vždy nejlepší. Šulánky sice nebyly jeden jako druhý, za to byly ušoulány s tou největší láskou a snahou, jakou do toho človíčci mohli dát.

Co to šulánky vlastně jsou

Opět jsem zde narazila na krajové neshody v názvosloví, takže naše šulánky jsou šišky z bramborového těsta, které se po ušoulení vhodí do horké vody, uvaří se a následně se podávají s povidly, mletým mákem a cukrem, nejlépe na večeři.

Potřeby na vaření

  • 15 ks - bramborové těsto á 400g (např. od Labety)
  • studená voda - dle návodu na bramborovém těstě (400 g směsi + 400 ml vody)
  • rozpustěné máslo
  • mletý mák
  • moučkový cukr
  • povidla

Pomocníčci

  • nepočitatelně mnoho šoulečů
  • 1 x topič
  • 1 x míchač 
  • 1 x vyndavač
  • 3 x nandavač

Postup

Dělat šulánky z opravdického bramborového těsta z brambor je na táboře nemyslitelné a opravdu si rádi občas zjednodušíme práci. Navíc pokud použijete kvalitní bramborové těsto v prášku, myslím, že zde není problém. Každé bramborové těsto má na sobě návod, jak se připravuje, zda se do něj ještě dávají vejce, nebo jen voda. Naše vybrané těsto (viz. potřeby na vaření) potřebuje ke své dokonalosti jen adekvátní množství studené vody. Jakmile se množství těsta rozmíchá v mega velké nádobě s vodou, nechá se cca tři minutky odstát a může se začít šoulet. My jsme těsto dělali postupně asi 3x v jedné nádobě. Opravdu tak velikou nádobu, abychom to vše řádně promíchali a vyrobili na jednou, se nám nepovedlo, ale vůbec to nevadilo.
Zatímco šouleči šoulejí první várku, v kamnech se zuřivě topí, aby byl dostatek vroucí vody v kotli. Šulánky šoulíme pomoučněnýma rukama na stole a dáváme je na tácy, ze kterých se sypou do kotle. Vaříme postupně na několik várek. Jakmile se šulánky ocitnou ve vodě, jsou cca za 3-5 minut uvařené. Míchač a vyndavač šulánků může být jedna osoba, pokud je dostatečně rychlý. Uvařené šulánky plavou na hladině, takže je jednoduché poznat ten správný čas. Uvařené plovoucí šulánky vybíráme do velkého hrnce. Jakmile se nám takto podaří zpracovat veškeré těsto, je na řadě pořádný úklid šoulecí plochy, zatímco v malém kotlíčku rozehříváme máslo a chystáme si suroviny na výdejní okno. 
Šulánky podáváme s povidly, mákem, cukrem a dle chuti i máslem. U okna se sejdou 3 nandavači, kdy jeden dává šulánky, jeden povidla a mák a poslední máslo s cukrem. Po precizním nachystání křičíme slovo: "VEČEŘEEEEE!" poměrně důrazně, protože nikdo si tuhle fajn dobrotu nemůže nechat ujít.
Postup je poměrně velmi jednoduchý, jediná pracná záležitost je šoulení, ale pokud budete mít dostatek pomocníčků stačí poměrně krátká chvíle. Myslím, že tohle jídlo jím opět jen 1x ročně a to na táboře, ale vždy si nesmírně pochutnám.

Vaříte šulánky s mákem, jak na táboře, tak doma? Máte nějaké oblíbené jídlo, které je hrozně zdlouhavé na přípravu? Pište rady, typy, recepty a nápady pište do komentářů pod článek, na facebookové stránky, nebo do e-mailu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak na smaltovanou lžičku

Diplom pro každého

Pod pokličkou táborové kuchyně