Super-skvělé boloňské ragú pro 50 táborníků
Jelikož je čas Vánoc a splněných přání, plním i já jeden slib a přání hodně z vás tím, že zveřejním jeden z nejoblíbenějších táborových receptů. Recept mám nachystaný jak pro padesát táborníků, tak pro takové menší domácí pochutnání. Tento recept pochází ze slunné Itálie, kde má jedna z našich exvedoucích přítele (nepleťte se slovy vedoucí a expřítel). Recept se snažíme co nejvíce dodržovat dle italských "norem". Výsledek je vždy famózní a na den, kdy přijde boloňské ragú v jídelníčku na řadu, se vždy strašně těším.
Díky Ivčo za zpestření táborového jídelníčku a vylepšení naší kečupovo - párkové omáčky na těstoviny o super kulturně gastronomický zážitek. Tohle jídlo je jedno z nejlepších a nejoblíbenějších na táboře, vždy se vše bezezbytku sní. Tento recept pak aplikuji i několikrát do roka doma.
Ragú vaříme na každé vícedenní akci, kterou pořádáme, protože je to vždy sázka na jistotu. Jak jsem dříve mluvila o návaznosti pokrmů na specifický program či jiné jídlo i ragú má své umístění. Na táboře jej vždy vaříme dvakrát (v každém týdnu jednou), ragú je vždy následováno sladkou večeří ve formě krupičné kaše. Tudíž naprosto dokonalý den, kdy se všechno sní a nezůstanou zbytky.
Recept pro padesát človíčků
Suroviny:
Ragú:
- 4 - 4,5 Kg mletého hovězího masa, může být i mix vepřové, hovězí
- česnek (množství dle druhu a chuti)
- cca 10 ks cibule (větší)
- 3 kg mrkve
- 1 ks celeru
- 0,5 - 1 litr mléka
- olej (pod cibulku a zeleninu)
- 2,5 l passaty, pomodora nebo drcených rajčat
- Koření:
- sůl
- pepř
- pytlík bazalky (popřípadě oregána) možná i víc
Příloha:
- 4 kg těstovin (nejlépe špaget)
- olej (aby se nám špagety neslepily)
- sůl
- dle chuti nastrouhaný sýr na posypání (ale eidamem bych recept nekazila)
- 3-4 loupači, krouhači, strouhači, kráječi - tito človíčci pomůžou na začátku přípravy s oškrabáním a nastrouháním mrkve a celeru. Tuhle činnost zvládnou hravě človíčci. Plus se hodí nějaký ten kráječ cibule a loupač česneku. Pokud máme dost škrabek struhadel atd. je dobré na začátek nahnat do kuchyně klidně 6 človíčků s vedoucími, kteří si s touto asi nejnáročnější částí poradí.
- 1 přikladač/ka a pomáhač/ka s těstovinami
- 1 míchačka/ka a těstovinovač/ka
- 1 pomocníček se slíváním těstovin
Postup
Nebojte se vlka nic, tento recept není náročný, vše se dá dobře zorganizovat a lehce uvařit. Všechnu cibuli nakrájíme na drobno a odložíme bokem. Mezitím parta strouhačů, loupačů a pomocníků oškrábe a na jemno (může být i na hrubo) nastrouhá mrkvičku a celer. Jakmile je vše nastrouháno, odchází pomocníčci z kuchyně a my můžeme rozpálit v nízkém velkém hrnci trochu oleje a začínáme smažit cibulku. Jakmile cibulka začne jemně měnit barvu, přidáme k ní všechnu nastrouhanou zeleninu, kterou pohoníme v hrnci tak dlouho, dokud nezmění barvu a "nezvadne". Na tuto cibulovo - zeleninovou směs přidáme mleté maso, které se směsí řádně rozmícháme a opečeme. Po opečení maso osolíme, opepříme a vysypeme koření a znovu promícháme. Následně vylijeme veškeré množství passaty, zamícháme a hrnec zaklopíme. Pokud je možnost je dobré ragú v takovém množství alespoň hodinku za občasného míchání podusit, je pak jemnější, ale není to podmínkou. Když si myslíme, že máme vše řádně udušeno, povařeno a probubláno, přidáme mléko. Mléko se do ragú přidává kvůli zjemnění chuti passaty a rajčat. Záleží na chuti, preferencích každého, ve finále si myslím, že do ragú půllitru mléka padne. Pak už zbývá jen míchat a dochucovat k obrazu svému česnekem a popřípadě přidat ještě trochu soli, pepře či bylinek. V tuto chvíli je dobré, aby byl na kamnech větší hrnec s vroucí osolenou vodou, do kterého nalijeme trochu oleje a vysypeme všechny těstoviny. Těstoviny je nutné opravdu hlídat, jakmile se nám bude zdát, že jsou uvnitř na skus ještě tvrdé, je načase hrnec odstavit a začít cedit těstoviny do dalšího nového hrnce a sem tam mezi ně přikápnout olej. Takové množství těstovin není jednoduché přecedit, jako doma, proto myslete, že to zabere čas a po dobu, co jsou těstoviny ještě ve vodě, se dodělávají. Máme na táboře i svého těstovinového experta Evžu, který má tuhle část vždy na starost. Po zdárném slití těstovin a dochucení ragú, můžeme vše podávat. My ragú sýrem moc nesypeme, protože nám přijde skvělé jen tak. Nejsme žádní gastro pedanti, ale dávat třicítku eidam na tak dobré jídlo se nám moc nechce a na parmezán nemáme úplně rozpočet.
Recept pro pár strávníků
Recept je jednoduchý a zvládne ho i menší človíček pouze za dohledu maminky a ten větší človíček, to zvládne i sám a maminka si může pro jednou "hodit nohy nahoru". Postup je naprosto stejný, jen si odmyslíte velké hrnce a nepřeberné množství lidí, kteří pomáhají. Pokud nemáte doma kamna, odpadá i povinnost přikladače. V tuto chvíli chci moc poděkovat našemu Kuřeti (Jendovi), jehož maminka mě s receptem uhnala už dříve. Kuře moc chtěl doma ragú rodině uvařit, protože něm básnil po každé akci. Mamince jsem recept předala jen pod podmínkou, že chci vidět fotky, jak Kuře sám vaří. Kuře je náš přerostlý človíček, který se stane zanedlouho instruktorem. Kuře zvládl o víkendu nakrmit rodinku tímto super ragú a může se teď vytahovat i před holkama, že umí uvařit pravé italské jídlo.
Suroviny:
Množství surovin bude uvedeno pro cca 4 člennou rodinu, nebo domácnost, kde žijí dva velicí jedlíci, jako já.
- 0,5 kg mletého hovězího masa (hovězí je prostě lepší)
- 0,5 l passaty, drcených rajčat,...
- česnek
- 1-2 větší cibule
- 3-4 mrkve
- kousek celeru
- 3-4 lžíce mléka
- olej
- koření
- sůl
- pepř
- bazalka nebo oregano
Příloha:
- 0,5 kg špaget
- sůl
- olej
- parmazán a snítka bazalky na ozdobení
Postup:
Naprosto stejný jako u velkého množství.
Komentáře
Okomentovat