Rychlý těstovinový salát pro 50 hladových krků


Vždy je na táboře pár specifických okamžiků, které spojujeme s jídlem. Jsou to naše navyklé rituály, které probíhají každý rok stejně. Takovým příkladem je třeba vlajkovaná v sobotu, která je následovaná vždy hovězím gulášem s pětima. Takovýto rituál máme i pro těstovinový salát. Těstovinový salát přichází na řadu vždy po návštěvě města, která je vždy v druhé táborové pondělí. Těstovinový salát je takový táborový superfood, je rychlý, dobrý a skoro všichni ho mají rádi.

Proč těstovinový salát?

Po návštěvě města s človíčky je těstovinový salát na programu z více důvodů. Jak jsem již zmínila výše, je poměrně rychlý na přípravu, což nám unaveným vedoucím přijde po návštěvě města vhod, když potřebujeme rychle a efektivně nakrmit hladové krky. Tento salát je poměrně lehké jídlo (na rozdíl třeba od hovězího guláše), které nám jsou človíčci schopni sníst po návalu sladkostí, brambůrků a slazených limonád do svých pupíků při návštěvě města. Ruku na srdce menší nával zeleniny do pupíků po této městské spoušti je jen vítán.

Těstovinový salát pro 50 osob

Jediná nevýhoda tohoto salátu je ta, že musí být vše nakrájeno, tudíž na tuto aktivitu padne poměrně dost kuchtíčků pomocníčků, ale po návratu z města mají vždy děti osobní volno a odpočívají, nebo si skáčou po hlavách a my vedoucí můžeme v kuchyni krájet a debatovat o tom, jak bude program následovat. Popravdě, když je doma nouze a už nevím, co bych měla vařit. Občas sáhnu po této verzi salátu, protože ji prostě mám ráda.

Suroviny na salát:
  • 3,5 - 4 kg těstovin (my máme rádi mašličky)
  • 3,5 - 4 kg kuřecích prsních řízků (nebo i stehenních)
  • 3 - 4 ks ledového salátu
  • 2 kg rajčat
  • 4 - 6 ks salátové okurky
  • sůl, pepř
  • olej na smažení masa
  • grilovací koření
Suroviny na dresing:
  •  3 x 400 g bílého jogurtu (3 velké kelímky)
  • sůl, pepř
  • bazalka nebo oregano (mamka tomu říká "nějaký zelený")
  • česnek (pár stroužků čistě dle chuti a preferencí)
Personál:
  • 3-4 kráječi zeleniny (vyberte ty nejrychlejší a nejšikovnější)
  • 1 opékač masa na pánvi
  • 1 přikladač a vařič těstovin v jedné osobě

Postup:

Jeden topič topí pod kotlem s vodou a mezitím si jeden opékač masa za pomoci jednoho kráječe nakrájí veškeré maso. Toto maso v míse promíchá s grilovacím kořením trochou soli a pepře. Nejdůležitější je najít ten největší hrnec co v táboře máte, ve kterém se vše nakonec smíchá (vyjma dresingu). Kráječi zeleniny vesele krájí zeleninu, opékač masa má již nakrájeno a maso se dělá na velké pánvi. Jakmile je maso hotové, odstavíme velkou pánev z kamen bokem a zakryjeme, maso necháme prozatím v ní. Největší hrnec se nám plní nakrájenou zeleninou. Sice jsem neřekla, jak máte krájet, ale krájejte ji tak, jak ji máte rádi, proužky, kolečka, kostečky, je to jen a jen na vás. Ve vroucí vodě právě přistály těstoviny, které se vaří. 
Opékač po uvaření těstovin pomáhá přikladači se slitím těstovin a jejich přesunem do onoho největšího hrnce. Jakmile je v hrnci veškerá nakrájená zelenina a těstoviny, tak jeden pomocníček odchází připravovat dresing a opékač přesype maso z pánve opatrně k ostatním surovinám. Nejsilnější ze všech siláků začne po směru hodinových ručiček (nikdy ne naopak!) míchat veškeré suroviny v největším hrnci dohromady. Personál, který nemá co na práci, odchází odnést věci z kuchyně a udělat prostor pro výdej jídla. Jakpak se má náš dresingotvořič? Právě vytřepal tři jogurty do adekvátně velké misky, osolil, opepřil, nasypal trochu "zeleného" a mačká česnek na lisu, už jen zamíchat a má hotovo.
Při posledním zamíchání salátu je na čase začít křičet: "Večeřeeeeeeee". Protože na tohle jídlo se těší snad všichni, až na dva človíčky (totiž zeleninu nejí, oni vlastně nejedí nic), jsou všichni v mžiku nastoupeni do řady a čekají nedočkavě na svoji porci. 
Podáváme každému dle libosti buď s dresingem, nebo bez (neví o co přichází). Já si dávám pravidelně plný ešus. Pokud zbude trocha salátu až do večerní porady vedoucích, tak ho pak ještě společnými silami zpracujeme, avšak v 80 % případů salát zahučí do propadliště dějin již během večeře.



Komentujte, sdílejte a neváhejte psát své připomínky a dotazy buď na můj e-mail, nebo do komentářů pod článkem, případně na facebook.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak na smaltovanou lžičku

Diplom pro každého

Pod pokličkou táborové kuchyně