Květákové placky s růžovým bramborem


Naprostými hvězdami tohoto článku jsou tři kamarádky ze základní školy. Díky Verčo a Zdeni za spolupráci při tvorbě fotografie k tomuto článku. Píše se rok 2000 a my jsme se vydaly na tábor, kde jsme byli nuceni vařit, umývat se v potoce a jíst růžový brambory! A vlastně proč ne?! Bylo nám sladkých 8 let a tábornickém životě jsme věděli naprosté minimum. Hlad nás však naučil jíst naprosto vše! Růžové brambory nás skoro ani nezaskočily a byli jsme rádi za kus žvance. Ve finále to nebylo zase úplně špatné, květákové placky si ráda dělám i doma (akorát růžové brambory jsem od té chvíle neměla).

Růžové brambory

Dříve jsem jezdila na menší tábor a brambor bylo trochu méně, jak pro nynějších 50 osob, ale také jsme používali potravinářská barviva. Nyní bych barviva vyměnila, za řepnou šťávu, nebo samotnou řepu, kterou bych do brambor vyvařila a přimíchala na obarvení. Myslím, že brambory budou to jednodušší na přípravu.


Potřeby pro 50 osob:
  • 11-13 kg brambor 
  • 2 kg řepy, řepné šťávy apod. nebo potravinářské barvivo
  • sůl
Postup: 
Seženeme si všechny človíčky a lidičky po táboře, po týmech je seskupíme k lavórkům s bramborami a odstartujeme závod. Každý tým musí co nejrychleji brambory oškrábat a vysypat bramborové slupky do odpadové jámy. Tým, který vyhraje, dostává body do celo-táborového hodnocení. Dále brambory nakrájíme na kostky, přidáme řepu, sůl a vaříme do měkka.

Květákové placky

Je to trošku drbačka se smažením, ale jsou moc moc moc dobré. Pokud mají v obchodě květák za příznivou cenu je to super táborová potravina.

Potřeby pro 50 osob: 
  • 13-15 ks květáků
  • sůl, pepř
  • 25 - 30 ks vajec
  • 0,5 kg strouhaného eidamu
  • hl. mouka, strouhanka (dle chuti a priorit)
  • olej na smažení
Osoby při vaření:
  • 2 kráječi brambor (kteří se následně změní na asistenty, uklízeče a podrž-tašky)
  • 3 čističi a strouhači
  • 1 smažka (smažič)
  • 1 přikladač
Postup:
Květáky za pomocí človíčků očistíme a nahážeme (berte mě s rezervou) do vroucí vody lehce povařit, nemusí být úplně moc povařené, stačí tak napůl. Během vaření květáků si nastrouháme na jemno eidam, smícháme s trochou mouky, solí, pepřem a vejci. Po uvaření květáku a jeho zchladnutí opět zavoláme človíčky - strouhače a necháme je všechen květák nastrouhat. Jakmile je květák nastrouhaný, smícháme ho se směsí vajec, mouky, sýra a koření. Konzistence by měla připomínat takovou polotekutou bramborákovou hmotu, kterou šufánkem (naběračkou) vléváme do rozpáleného oleje a smažíme z každé strany 2-3 minuty (podle teploty oleje, podnebí, vyznání a zkušeností).

Servírování:
Do ešusu dáme trochu růžových brambor, jednu nebo dvě placky (dle velikosti a hladu strávníka) přidáme čerstvou zeleninu, sterilovaný okurek nebo okurkový salát a s úsměvem popřejeme človíčkovi dobrou chuť.

Pokud máte jakékoliv připomínky, dotazy jak kuchařské, tak věcné, prosím pište dolů do komentářů, nebo na můj e-mail či na facebookovou stránku, uděláte mi tím velkou radost.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak na smaltovanou lžičku

Diplom pro každého

Pod pokličkou táborové kuchyně